Καταστατικό Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Δ. Χαλκιδέων



 ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

  ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ  ΕΠ.Α.Λ.
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

                                                                    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ - ΣΚΟΠΟΣ – ΜΕΣΑ – ΠΟΡΟΙ

ΑΡΘΡΟ 1

Ιδρύεται Δευτεροβάθμια Οργάνωση – Σωματείο των Συλλόγων
 Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών των Νηπιαγωγείων – Δημοτικών Σχολείων – Γυμνασίων – Ενιαίων Λυκείων και ΕΠ.Α.Λ. του Δήμου Χαλκίδας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του άρθρου 53 του Ν 1566/1985, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν 2621/1998, με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ – ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠ.Α.Λ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ «ΧΑΛΚΙΔΑΣ» με έδρα την ΧΑΛΚΙΔΑ και γραφεία στο κτίριο του …………………………………., οδός………………, Τ.Κ. …………………….

ΑΡΘΡΟ 2
Σκοποί του Σωματείου είναι:
1.    Η συνένωση όλων των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των δημοσίων Σχολείων του Δήμου Χαλκίδας για την προάσπιση της αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και την προαγωγή της, με στόχο τη διαμόρφωση των  μαθητών σε κοινωνικές προσωπικότητες, αρμονικά και ολόπλευρα αναπτυγμένες, ώστε να μπορούν, σαν πολίτες της πατρίδας μας, να εργαστούν και να ζήσουν δημιουργικά.
2.       Αποκλειστική Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και η συνεχής απόλυτη κάλυψη από το κράτος των αναγκαίων κάθε φορά οικονομικών αναγκών για πλήρη εφαρμογή της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, με αύξηση των κρατικών δαπανών για πλήρη κάλυψη των αναγκών της Εκπαίδευσης. Καμιά αρμοδιότητα για τα δημόσια σχολεία σε άλλους φορείς έξω από το Υπουργείο Παιδείας.
    15%   από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης (μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο αναγκαίο προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, δωρεάν παροχή βιβλίων και συγγραμμάτων, ασφάλιση – σίτιση – στέγαση - μεταφορά για όλους κ.α), ένταξη των κοινοτικών κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό.
4.        Η καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και η δημιουργία σύγχρονων κρατικών νηπιαγωγείων για όλα τα νήπια και προνήπια.
5.               Καθιέρωση Ενιαίου Δωδεκάχρονου σχολείου γενικής μόρφωσης, σαν απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνον των πανεπιστημιακών σπουδών και επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και κάθε άλλης επιλογής ζωής, που θα εξασφαλίζει ώστε όλοι οι μαθητές να κατακτούν τη βασική γενική μόρφωση. Σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με ενιαία δομή, ενιαίο πρόγραμμα, ενιαία διοίκηση και λειτουργία, ενιαία υλικοτεχνική υποδομή.
6.       Η καταγραφή και εξασφάλιση ειδικής αγωγής όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες.   Εξασφάλιση δημόσιας και δωρεάν υγειονομικής φροντίδας, εξασφάλιση εργασίας για όσους μπορούν να εργαστούν. Στήριξη και ειδική βοήθεια, στο σχολείο, των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
7.                          Η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στην μόρφωση για όλα τα παιδιά των μεταναστών.
8.                    Η ριζική αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και των βιβλίων ώστε, επιστημονικά και παιδαγωγικά επεξεργασμένα, επικεντρωμένα στα θεμελιακά στοιχεία της γνώσης, να παρέχουν ουσιαστική μόρφωση, με τη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, της διδασκαλίας με τη φυσική και αισθητική αγωγή, του μαθήματος με την κοινωνική ζωή, ώστε να δίνουν μια σφαιρική και συγκροτημένη εικόνα για τη ζωή. Να κατακτούν όλοι οι μαθητές την άριστη γνώση της μητρικής γλώσσας, τη μαθηματική σκέψη, τη γνώση της φύσης, τη γνώση της κοινωνίας, για να καθορίζουν την τύχη τους και την κοινωνική εξέλιξη.
9.                      Η ανάπτυξη της Αισθητικής Αγωγής και της Καλλιτεχνικής παιδείας, στο ενιαίο πρόγραμμα, σαν αναγκαία προϋπόθεση για την ψυχική καλλιέργεια και την ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου των νέων ανθρώπων.
          Η ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής για την εξασφάλιση της υγείας και την καλλιέργεια όχι μόνο  των σωματικών αλλά και των κοινωνικών αρετών των νέων, μέσα από τη φυσική άσκηση και δραστηριότητα. Η εξασφάλιση μόνιμων καθηγητών και ωρών στο ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα και υποδομών για ολοκληρωμένη εξασφάλιση όλων των λειτουργιών και δραστηριοτήτων.
                 Η ενιαία συστηματική διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας, υποχρεωτικά από την Δ’ Δημοτικού και δεύτερης, προαιρετικά, από το Γυμνάσιο, σε ολιγάριθμα τμήματα, με δωρεάν βιβλία, που η άριστη και η πολύ καλή γνώση τους, αντίστοιχα, θα βεβαιώνεται από το απολυτήριο του σχολείου.
                  Η βελτίωση των όρων φοίτησης και διαβίωσης των παιδιών σε κρατικά διδακτήρια πρωινά σύγχρονα, άνετα, ασφαλή και υγιεινά, με εργαστήρια, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, γραφεία διδασκόντων, μαγειρεία-τραπεζαρία, αίθουσες ειδικών μαθημάτων, ιατρείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κατάλληλο προαύλιο για τις ανάγκες κάθε ηλικίας. Καμιά εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων στην κατασκευή σχολικών κτιρίων καμιά εμπορευματική λειτουργία στο σχολικό χώρο.
                       Η διεκδίκηση των αναγκαίων μόνιμων προσλήψεων εκπαιδευτικών, με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. Τμήματα προνηπίων – νηπίων, Α’ – Β’ Δημοτικού με 15 μαθητές, 20 μαθητές στις υπόλοιπες τάξεις και βαθμίδες, 10 μαθητές στις κατευθύνσεις και στα εργαστήρια.
                   Η παιδαγωγική μόρφωση των εκπαιδευτικών και η περιοδική υποχρεωτική επιμόρφωσή τους στο Πανεπιστήμιο, ενιαία εργασιακά δικαιώματα του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η ισότιμη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς του Σχολείου για ολοκλήρωση του παιδαγωγικού και διδακτικού έργου, με την ενίσχυση στην απρόσκοπτη και αδέσμευτη άσκηση του λειτουργήματός τους.
                    Η διεκδίκηση για δημιουργία μόνιμων θέσεων και πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (φύλαξης, καθαριότητας, Γραμματείας, βιβλιοθήκης, επιστασίας και επιστημονικού προσωπικού στήριξης του εκπαιδευτικού έργου – ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί).
                       Η μελέτη των προβλημάτων των μαθητών και ο συντονισμός της δράσης όλων των γονέων για τη λύση τους. Η συμπαράσταση στις μαθητικές κοινότητες για πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα κι έξω από το σχολείο για τη διατήρηση και διάδοση της λαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, άλλους Συλλόγους Γονέων, τα εργατικά σωματεία, τους πολιτιστικούς συλλόγους, κ.ά.
1                         Η ενθάρρυνση των μαθητών για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας, της δράσης, της διεκδίκησης και της ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας και συμμετοχής των συμβουλίων τους (στην Β’ βάθμια εκπαίδευση) στα συλλογικά όργανα του σχολείου, του συντονισμού τους με τα μαθητικά συμβούλια των άλλων σχολείων.
1               Η προστασία της υγείας των μαθητών με την εφαρμογή σύγχρονου θεσμού σχολικής υγι -εινής και ύπαρξη σχολιάτρων.
            Η ίδρυση Κρατικών Επαγγελματικών Σχολών μετά το 12χρονο σχολείο, ενταγμένων στο εκπαιδευτικό σύστημα, για τα επαγγέλματα που δεν χρειάζονται πανεπιστημιακές σπουδές, που θα παρέχουν ουσιαστική ειδίκευση και πλήρη επάρκεια για την άσκηση επαγγέλματος, χωρίς ανάγκη πιστοποίησης.
                           Η αναδιαμόρφωση μιας αληθινά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν με ισότιμα ιδρύματα, τμήματα και σχολές, που θα παρέχουν πλήρη επιστημονική ειδίκευση και επαγγελματική ικανότητα στους αποφοίτους τους και θα αναπτύσσουν την έρευνα με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση της γενικής προόδου και ευημερίας. Πανεπιστήμια με διδάσκοντες πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με βιβλιοθήκες, σύγχρονα εργαστήρια, με δωρεάν συγγράμματα, μεταφορά, σίτιση, στέγαση, ασφάλισης για όλους τους φοιτητές. Με ενιαία πτυχία, υποτροφίες για διδακτορικά και έρευνα.
2                 Η επιδίωξη για συστηματική και επιστημονική εκπαίδευση και αγωγή των μαθητών,σύμ- φωνα με τις αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ειρήνης.
                          Η συμμετοχή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων σε όλα τα Όργανα και τους Φορείς που αφορούν την Παιδεία για την προώθηση των σκοπών της.

ΑΡΘΡΟ 3

Μέσα για την επίτευξη των σκοπών της Ένωσης είναι:
1.      Η ανάπτυξη στενής και αποδοτικής συνεργασίας με τους Συλλόγους Γονέων, τα      15μελή Μαθητικά Συμβούλια, τα Σωματεία των Εκπαιδευτικών, μαζικούς φορείς, επιστημονικά και εργατικά Σωματεία.
2.         Η ενημέρωση των γονέων για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, και η δραστηριοποίησή τους για την επίτευξη των σκοπών της Ένωσης.
3.   Η ίδρυση πνευματικών – πολιτιστικών κέντρων, με συνεργασία μαθητών, καθηγητών, δασκάλων, Συλλόγων και άλλων φορέων.
4.          Η συγκρότηση επιτροπών δραστηριοτήτων από τους αντιπροσώπους – μέλη της Ένωσης.
5.           Οι παραστάσεις και η υποβολή υπομνημάτων στους αρμόδιους για την ενημέρωσή τους και τη λύση των προβλημάτων καθώς και η χρήση κάθε μέσου δημοσιότητας.
6.         Η συμμετοχή της Ένωσης στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, στις Σχολικές Επιτροπές, σε όργανα επεξεργασίας και αποφάσεων για τα προβλήματα της παιδείας για την προβολή και διεκδίκηση των αναγκών και των δικαιωμάτων στη μόρωση και στη ζωή όλων των μαθητών.
7.       Η στενή συνεργασία με τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα των γονέων, με άλλες αντίστοιχες οργανώσεις, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, τα εργατικά συνδικάτα και κάθε άλλη αρχή ή οργάνωση που είναι δυνατό να βοηθά στην επίτευξη των σκοπών της Ένωσης
8.          Κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια και δραστηριότητα που θα αποβλέπει στην επίτευξη των σκοπών της Ένωσης.

ΑΡΘΡΟ 4

Οικονομικοί πόροι της Ένωσης είναι:
α.      Οι τακτικές ετήσιες συνδρομές των μελών
β.      Οι προαιρετικές εισφορές των μελών
γ.   Δωρεές, κληροδοτήματα, επιχορηγήσεις από φυσικά και νομικά πρόσωπα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία, πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν δεσμεύουν την Ένωση με κανένα τρόπο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΑΡΘΡΟ 5

Μέλη της Ένωσης γίνονται οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών των Νηπιαγωγείων – Δημοτικών Σχολείων – Γυμνασίων – Ενιαίων Λυκείων και ΕΠ.Α.Λ. ή όπως εις το μέλλον θα ονομάζονται, του ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.

ΑΡΘΡΟ 6

Η εγγραφή στην Ένωση γίνεται μετά από γραπτή αίτηση του υποψηφίου μέλους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, όπου θα αναφέρεται ότι το υποψήφιο μέλος αποδέχεται ολοκληρωτικά το Καταστατικό και ότι θα συμμορφώνεται πλήρως με τις νόμιμα λαμβανόμενες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και των υπολοίπων Οργάνων της Διοίκησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης είναι υποχρεωμένο να αποφασίσει την εγγραφή στην πρώτη συνεδρίασή του.
Μαζί με την αίτηση πρέπει απαραίτητα να υπάρχει
-          Αντίγραφο επικυρωμένου Καταστατικού,
-          Κατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και
-          Αριθμός Μελών του Συλλόγου
Το δικαίωμα εγγραφής των μελών ορίζεται στα δέκα ευρώ (€10).
Η ετήσια συνδρομή ορίζεται στα δεκαπέντε ευρώ (€ 15), για κάθε εκλεγμένο αντιπρόσωπο του Συλλόγου – μέλους.
Είναι δυνατή η τροποποίηση των ποσών αυτών με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Έτος νοείται το σχολικό έτος.

ΑΡΘΡΟ 7

Αν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης απορρίψει με αιτιολογημένη απόφασή του την αίτηση εγγραφής οποιοδήποτε Συλλόγου ως μέλους, το υποψήφιο μέλος μπορεί να ζητήσει την εγγραφή του στην πρώτη Γενική Συνέλευση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
ΑΡΘΡΟ 8

1.        Κάθε μέλος, εφόσον είναι οικονομικά εντάξει μέχρι και την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης, έχει δικαίωμα να συμμετέχει με έναν (1) αντιπρόσωπο ανά τριάντα (30) μαθητές που φοιτούν στο Σχολείο, των οποίων οι γονείς πήραν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησής του και εκπροσώπων για την Ένωση. Δεκαδικά μέχρι το 0,5 δεν λαμβάνονται υπόψη. Από το 0,5 (συμπεριλαμβανομένου) και πάνω λαμβάνεται υπόψη η αμέσως επόμενη ακέραια μονάδα, οπότε εκλέγεται ένας ακόμη αντιπρόσωπος.      
      Ειδικά στην περίπτωση των νηπιαγωγείων, αν οι γονείς που συμμετείχαν κατά τα ανωτέρω στις εκλογές εκπροσωπούν λιγότερους από τριάντα (30) μαθητές, ο Σύλλογος Γονέων εκπροσωπείται στην Ένωση Γονέων με έναν (1) εκπρόσωπο.      
Ρ    Τα παραπάνω ευθυγραμμίζονται με το Ν 2621/98 ΦΕΚ 126Α΄, σε συνδυασμό με την υπ’ αριθμ. Δ4/662/8-2-99, ΦΕΚ 77Β’ αναδημοσιευμένη απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, με τα οποία αντικαταστάθηκε το άρθρο 53 του Ν 1566/85, για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη συγκρότηση οργανώσεων γονέων. Σε περίπτωση που οι διατάξεις αυτές τροποποιηθούν με νεότερο νόμο και οριστεί άλλη εκπροσώπηση, θα ισχύει αυτοδίκαια η νεότερη απόφαση.
       Οι αντιπρόσωποι για όλα τα όργανα (Ένωση – Ε.Σ.Ε. – Δ.Σ. Ε.Ε.) πρέπει να έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση των μελών του κάθε Συλλόγου. Οι αρχαιρεσίες σε κάθε Σύλλογο πρέπει να γίνονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου των ζυγών ετών, βάσει του Ν 2621/98, άρθρο 2, § 11, και πριν από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης. Σε περίπτωση εκτάκτων αρχαιρεσιών μέσα στη διετία, για διάφορους λόγους, η θητεία των νέων οργάνων διαρκεί μέχρι τη λήξη του αντίστοιχου ζυγού έτους.
Όλοι οι αντιπρόσωποι έχουν από μία (1) ψήφο  και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλα τα όργανα αυτοπροσώπως, με τη δέσμευση του άρθρου 2, παρ. 7 του Ν.2621/98.
Σε περίπτωση παραίτησης αντιπροσώπου, γίνεται αντικατάσταση από το αναπληρωματικό μέλος, εφόσον υπάρχει έγγραφη παραίτηση πριν από την έναρξη των εργασιών της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης.
2.          Κάθε αντιπρόσωπος δικαιούται να ασκήσει έλεγχο και κριτική στη Διοίκηση για τις ενέργειές της.
3.        Κάθε Σύλλογος, μέλος της Ένωσης, υποχρεούται να καταβάλλει τη συνδρομή του και λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις, να ενημερώνει την Ένωση για κάθε μεταβολή των Οργάνων του, να υποβάλλει αντίγραφα Πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης που εξέλεξε τους αντιπροσώπους του, να τηρεί το Καταστατικό της Ένωσης, να τροποποιεί – εναρμονίζει το Καταστατικό του με αυτό της Ένωσης, να τηρεί τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και των άλλων νόμιμα εκλεγμένων Οργάνων της Διοίκησης και να πειθαρχεί και να εκτελεί πρόθυμα τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, παλεύοντας για την εκπλήρωση των σκοπών της.
4.        Κάθε Σύλλογος, για να λάβει μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, θα πρέπει να έχει γίνει μέλος της Ένωσης οκτώ (8) ημέρες πριν, καταθέτοντας και όλα τα δικαιολογητικά νομιμοποίησης, δηλαδή: πρακτικό Γ.Σ. αρχαιρεσιών υπογραμμένο από την Εφορευτική Επιτροπή, κατάσταση ψηφισάντων μελών με υπογραφές, βεβαίωση του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας περί του αριθμού των μαθητών της Σχολικής μονάδας και της εκπροσώπησης στις αρχαιρεσίες των γονέων τουλάχιστον του 1/3 των μαθητών, ονόματα και αριθμό αντιπροσώπων. Η εκπροσώπηση με εξουσιοδότηση δεν επιτρέπεται.
5.         Το μέλος που παραβιάζει τις διατάξεις του Καταστατικού της Ένωσης ή τις αποφάσεις των Γενι -κών Συνελεύσεων ή του Διοικητικού Συμβουλίου της ή αναπτύσσει δραστηριότητα αντίθετη με τους σκοπούς της, διαγράφεται από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων αντιπροσώπων.

ΑΡΘΡΟ 9

1.             Παύουν να είναι μέλη της Ένωσης, όσοι το ζητήσουν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των
         μελών τους. 
  2.       Επίσης, όσοι καθυστερούν τη συνδρομή τους πάνω από ένα (1) χρόνο και μετά από ένα (1) μήνα από τη γραπτή ειδοποίησή τους από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.
3.           Το αποχωρούν μέλος της Ένωσης δεν έχει κανένα δικαίωμα στην περιουσία της Ένωσης.







ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΑΡΘΡΟ 10

Όργανα της Ένωσης είναι:
1.          Η Γενική Συνέλευση
2.        Το Διοικητικό Συμβούλιο
3.         Η Εξελεγκτική Επιτροπή

ΓΕΝΙΚΉ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ
ΑΡΘΡΟ 11

Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο και κυρίαρχο Όργανο της Ένωσης.
Συνέρχεται τακτικά μία (1) φορά το χρόνο και έκτακτα όποτε κρίνεται αναγκαίο από το Διοικητικό Συμβούλιο ή όταν το ζητήσουν το ένα πέμπτο (1/5) των ταμειακά εντάξει μελών.
          Στην τελευταία περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.
Αν το Διοικητικό Συμβούλιο αρνηθεί, το αρμόδιο Δικαστήριο εξουσιοδοτεί τους αιτούντες να συγκαλέσουν οι ίδιοι Γενική Συνέλευση, ορίζοντας και τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.
Η σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης πρέπει να ανακοινωθεί στα μέλη πριν από δεκαπέντε (15) ημέρες με γραπτή πρόσκληση, που θα αναφέρει τον τόπο, το χρόνο, την ημέρα, την ώρα και τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης (η πρόσκληση δύναται να δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο) ώστε να λάβουν γνώση οι Σύλλογοι – μέλη.
Το Προεδρείο που διευθύνει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης είναι 3μελές, αποτελείται από τον Πρόεδρο, το Γραμματέα και ένα (1) μέλος, που ο καθένας εκλέγεται χωριστά, με ανάταση του χεριού, αμέσως μετά τη διαπίστωση απαρτίας των αντιπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης.
Ειδικά στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις που συγκαλούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο, προεδρεύει το προεδρείο του Δ.Σ. της Ένωσης.
Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, όταν σ’ αυτή συμμετέχει το ένα τρίτο (1/3) των ταμειακά εντάξει μελών και το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των εκλεγμένων αντιπροσώπων στην Ένωση.
Αν δεν υπάρχει απαρτία, συγκαλείται νέα Γενική Συνέλευση την αντίστοιχη ημέρα της επόμενης εβδομάδας, με τα ίδια θέματα Ημερήσιας Διάταξης, στον ίδιο τόπο, την ίδια ώρα χωρίς άλλη ειδοποίηση ή δημοσίευση, οπότε βρίσκεται σε απαρτία με όσα μέλη είναι παρόντα.
Ταμειακά εντάξει μέλη είναι όσα έχουν πληρώσει την εγγραφή τους και όλες τις συνδρομές τους, από την ημερομηνία της εγγραφής μέχρι και την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων αντιπροσώπων των μελών με ανάταση του χεριού.
Επίσης με φανερή ψηφοφορία με ανάταση του χεριού γίνεται η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και η έγκριση του Οικονομικού Απολογισμού.
Η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου, της Εξελεγκτικής Επιτροπής, του εκπροσώπου της Ένωσης στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, των αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία καθώς και έγκριση λογοδοσίας ή απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Επίσης μυστική ψηφοφορία γίνεται σε περίπτωση μομφής κατά μέλους των οργάνων διοίκησης του σωματείου.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΑΡΘΡΟ 12

Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση:
1.        Εγκρίνει ή απορρίπτει την εισήγηση της επιτροπής νομιμοποίησης των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση.
2.         Εκλέγει 3μελές Προεδρείο που διευθύνει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.
3.   Εκλέγει 3μελή Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών με αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη. Η εφορευτική Επιτροπή παραλαμβάνει τις υποψηφιότητες των μελών για τα όργανα και συντάσσει τα ψηφοδέλτια για τις αρχαιρεσίες.
4.          Εγκρίνει ή απορρίπτει τον απολογισμό του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.
5.       Αποφασίζει για την έγκριση ή απόρριψη του ταμειακού απολογισμού και προϋπολογισμού και απαλλάσσει το Διοικητικό Συμβούλιο από κάθε ευθύνη, σύμφωνα με την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
6.          Αποφασίζει για την οριστική διαγραφή και εγγραφή μελών.
7.          Αποφασίζει για κάθε θέμα, που δεν ανήκει ρητά στην αρμοδιότητα άλλου Οργάνου.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
ΑΡΘΡΟ 13

1.        Οι αρχαιρεσίες της Ένωσης για τη εκλογή στα όργανα γίνονται κάθε δύο (2) χρόνια, σε μονή χρονολογία, μέσα στους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, όπως προβλέπεται από το νόμο 2621/98.
2.        Η Εφορευτική Επιτροπή του άρθρου 12, μετά την εκλογή της και την παραλαβή των αιτήσεων υποψηφιοτήτων για όλα τα όργανα (Δ.Σ., Ε.Ε., Αντιπροσώπων Ομοσπονδίας και τακτικού & αναπληρωματικού εκπροσώπου στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Χαλκίδας, κ.α.), μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, λαμβάνοντας οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο, κυρίως σε ότι αφορά τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, τη διαπίστωση της ταυτότητας των ψηφοφόρων.
3.          Το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή, οι αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία γονέων και του εκπροσώπου της Ένωσης στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, καθώς και εκπροσώπων   για τη Σχολική Επιτροπή Α’ βάθμιας και για τη Σχολική Επιτροπή Β’ βάθμιας, καθώς και κάθε άλλου εκπροσώπου στα προβλεπόμενα από το Ν 2621/98 όργανα, εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση.
      Οι εκλογές διεξάγονται με μυστική ψηφοφορία, σε έντυπα ψηφοδέλτια και με το σύστημα της απλής αναλογικής, υπό την προϋπόθεση ότι στις εκλογές κατατίθενται περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια για το κάθε όργανο. Τονίζεται ότι οι σταυροί προτίμησης είναι τόσοι όσοι και οι εκλεγόμενοι στο αντίστοιχο όργανο.
Στην περίπτωση που οι εκλογές γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει μέχρι το 40% των εκλεγομένων.
3α. Τονίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Γονέων θα καθορίζεται την ημέρα της Γ.Σ. και θα είναι το πηλίκο του αριθμού των μαθητών που εκπροσωπήθηκαν από τους ψηφίσαντες γονείς τους στα σχολεία – μέλη της Ένωσης την ημέρα των εκλογών δια του αριθμού τριακόσια (300). Υπόλοιπό ίσο ή μεγαλύτερο του εκατόν πενήντα προσθέτει μία ακόμη έδρα αντιπροσώπου.
4.        Οι έδρες του Δ.Σ., της Ε.Ε. των αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία και του αντιπροσώπου στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών και των χωριστών υποψηφίων, σύμφωνα με την εκλογική τους δύναμη. Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του Δ.Σ. ή της Ε.Ε. ή με τον αριθμό των αντιπροσώπων που εκλέγονται.
Το πηλίκο αυτής της διαίρεσης, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Κάθε συνδυασμός παίρνει τόσες έδρες όσες φορές χωράει το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που πήρε.
Χωριστός υποψήφιος που πήρε τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το εκλογικό μέτρο, παίρνει μια έδρα στο όργανο για το οποίο έβαλε υποψηφιότητα ή εκλέγεται εκπρόσωπος, εφόσον είναι υποψήφιος για τη θέση αυτή.
Συνδυασμός που έχει υποψηφίους λιγότερους από τις έδρες που του ανήκουν, παίρνει τόσες έδρες ή αντιπροσώπους, όσοι είναι οι υποψήφιοί του.
5.         Οι έδρες που μένουν αδιάθετες και ο αριθμός των εκπροσώπων που δεν            καλύπτεται, κατανέμονται στους συνδυασμούς εκείνους που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μία έδρα ή έχουν εκλέξει τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο και οι οποίοι συγκεντρώνουν υπόλοιπο ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το 1/3 του εκλογικού μέτρου και που πλησιάζουν περισσότερο το εκλογικό μέτρο.
6.             Οι έδρες που μένουν αδιάθετες ή ο αριθμός των εκπροσώπων που δεν καλύπτεται και μετά την εφαρμογή των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου, κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων, ακόμη και αν δεν έλαβαν το μέτρο. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.
7.        Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο είναι ένα, εκλέγονται οι κατά σειρά πλειοψηφήσαντες υποψήφιοι.
8.        Σε όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των αρχαιρεσιών μέχρι και την ανακήρυξη των επιτυχόντων, μπορεί να παρευρίσκεται ένας εκπρόσωπος κάθε συνδυασμού.
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας από την Εφορευτική Επιτροπή και την καταγραφή στα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης, το εκλογικό υλικό παραδίνεται στον πλειοψηφήσαντα σύμβουλο, του πλειοψηφούντος συνδυασμού, ο οποίος καλείται να το παραδώσει στο νέο Δ.Σ. στην πρώτη του συνεδρίαση, την οποία και συγκαλεί εντός οκτώ (8) ημερών.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΡΘΡΟ 14 

Η Ένωση διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση για δύο (2) χρόνια.
Διετής επίσης είναι η θητεία των λοιπών οργάνων της Ένωσης καθώς και όλων των αντιπροσώπων και λήγει, πάντοτε σε μονό χρόνο, για τα όργανα της Ένωσης στο τέλος Φεβρουαρίου και για τους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Γονέων τον Απρίλιο, πλην των περιπτώσεων λήξης της θητείας αυτοδίκαια, σε περίπτωση που τα τέκνα τους δεν φοιτούν πλέον σε δημόσιο σχολείο.
Αν ο πλειοψηφών σύμβουλος βάσει του άρθρου 13 §8 δεν συγκαλέσει το Δ.Σ. αναλαμβάνει την ευθύνη της σύγκλισης ο πλειοψηφήσας σύμβουλος του δεύτερου συνδυασμού.

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των μελών του. Το Δ.Σ. εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία και με την ακόλουθη σειρά Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γεν. Γραμματέα, Ταμία και αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα.
Εάν στην πρώτη συνεδρίαση δεν είναι παρόντα όλα τα μέλη, αυτή επαναλαμβάνεται εντός 5 ημερών και, σε τρίτη επανάληψη, εντός 3 ημερών από τη δεύτερη. Στην τρίτη συνεδρίαση απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων μελών.
Αμέσως μετά τη συγκρότηση σε σώμα, το νέο Δ.Σ. υποχρεούται να αποστείλει στο Δήμαρχο πλήρη πρακτικά αρχαιρεσιών, σύνθεση νέου Δ.Σ. και ονόματα αντιπροσώπων, τακτικού και αναπληρωματικού, για την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, βάσει του Ν 2621/98. Τα παραπάνω καθώς και τα ονόματα των εκλεγμένων αντιπροσώπων πρέπει επίσης να σταλούν στην Ομοσπονδία Γονέων του Νομού Εύβοιας.

ΑΡΘΡΟ 15

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα όποτε κρίνει αναγκαίο να το συγκαλέσει ο Πρόεδρος ή το ζητήσουν τρία (3) μέλη με γραπτή αίτησή τους, που πρέπει να αναφέρει και τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.
Σ’ αυτή την περίπτωση ο Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλέσει το Συμβούλιο εντός επτά (7) ημερών από την υποβολή της αίτησης. Αν αυτός αρνείται ή αμελεί, τότε το δικαίωμα σύγκλισης του Δ.Σ. το έχει ο Αντιπρόεδρος ή οι αιτούντες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται τέσσερα (4) από τα επτά (7) μέλη του. Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, αναβάλλεται η λήψη απόφασης για την επόμενη συνεδρίαση. Αν και πάλι υπάρχει ισοψηφία, υπερισχύει η άποψη υπέρ της οποίας είναι η ψήφος του Προέδρου.
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς τακτικές συνεδριάσεις, κηρύσσεται έκπτωτο από το αξίωμά του με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των παρόντων μελών, αφού προηγουμένως το υπό κατηγορία μέλος κληθεί να αναφέρει τους λόγους της απουσίας του. Κατά τον υπολογισμό των δύο τρίτων (2/3) των παρόντων μελών δε λαμβάνεται υπόψη το δεκαδικό μέρος του πηλίκου.
Αν δεν παρουσιαστεί, θεωρείται πως παραιτήθηκε και αντικαθίσταται από τα αναπληρωματικά μέλη του ίδιου συνδυασμού. Ομοίως αντικαθίσταται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου λόγω θανάτου, παραίτησης, έκπτωσης, αυτοδίκαιης λύσης της θητείας του, κ.λ.π., έτσι ώστε πάντα το Διοικητικό Συμβούλιο να είναι 7μελές.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλα αναπληρωματικά μέλη στο συνδυασμό, η αναπλήρωση γίνεται από το συνδυασμό που έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπο με βάση τις αρχαιρεσίες και ειδικά πάνω από το 1/3 του εκλογικού μέτρου, βάσει της §5 του άρθρου 13. Σε περίπτωση που μένει ακόμη έδρα αδιάθετη, αυτή κατανέμεται με βάση το συνδυασμό που έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπο, ακόμη και αν δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό του 1/3 του εκλογικού μέτρου.
Εάν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη ή υπάρχουν αλλά δεν δέχονται να γίνουν τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εφόσον ο αριθμός των μελών συμπληρώνει το 50+1 (4 ) συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι το τέλος της θητείας του. Αν είναι λιγότερα συγκαλείται έκτακτη Γενική Συνέλευση αρχαιρεσιών και το νέο Δ.Σ. εξαντλεί το υπόλοιπο της θητείας..





ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ 16

Το Διοικητικό Συμβούλιο:
1.          Αποφασίζει και ενεργεί σύμφωνα με το καταστατικό για κάθε τι που ενδιαφέρει την Ένωση.
2.          Διαχειρίζεται την περιουσία της Ένωσης καθορίζει και εγκρίνει τις δαπάνες.
3.   Συντάσσει τον απολογισμό δράσης, τον ταμειακό απολογισμό, τον προϋπολογισμό και τα υποβάλλει για έγκριση στη Γενική Συνέλευση.
4.          Είναι υπεύθυνο για την πραγματοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.
5.     Δημιουργεί επιτροπές για την προώθηση των θεμάτων, στις οποίες προεδρεύουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΑΡΘΡΟ 17

Ο Πρόεδρος
1.        Συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεδριάσεις τακτικές ή έκτακτες, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη για τα προς συζήτηση θέματα μαζί με το Γενικό Γραμματέα, την οποία και ανακοινώνει με τον πιο πρόσφορο τρόπο στα μέλη τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση, προεδρεύει στις συνεδριάσεις, διευθύνει τις συζητήσεις, εισηγείται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (εκτός αν έχει ορίσει άλλο μέλος ως εισηγητή) και τα θέτει σε ψηφοφορία.
2.  Φροντίζει για την πραγματοποίηση των σκοπών του Συλλόγου και για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. και των Γ.Σ., πραγματοποιεί τις απαραίτητες παραστάσεις και επαφές με πολιτιστικούς, πνευματικούς, δημοσιογραφικούς, συνδικαλιστικούς, κυβερνητικούς, υπηρεσιακούς κ.λ.π. παράγοντες (είτε μόνος του είτε και με άλλο μέλος του Δ.Σ.) και ενημερώνει σχετικά το Δ.Σ. στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του.
3.        Εκπροσωπεί την Ένωση ενώπιον κάθε Δικαστηρίου και κάθε Αρχής και σε όλες τις σχέσεις της Ένωσης με τρίτους.
4.          Συγκαλεί τις Γενικές Συνελεύσεις κατά το καταστατικό, πάντα μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ. με την οποία καθορίζονται και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
5.          Συνυπογράφει με το Γεν. Γραμματέα όλα τα έγγραφα της Ένωσης και με τον Ταμία τα έγγραφα της οικονομικής διαχείρισης.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΑΡΘΡΟ 18

Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο όταν απουσιάζει, σε όλες του τις αρμοδιότητες. Μπορεί και μόνιμα ή για ορισμένο χρόνο να αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε ειδικά καθήκοντα που αυτός του αναθέτει με πράξη του που καταχωρείται στα πρακτικά του Δ.Σ.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΑΡΘΡΟ 19

Ο Γ.Γ. είναι υπεύθυνος για την αλληλογραφία, φυλάσσει το αρχείο και τη σφραγίδα και υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο όλα τα έγγραφα της Ένωσης. Συντάσσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και των εκτάκτων Γ.Σ., τηρεί βιβλίο μητρώου μελών της Ένωσης και είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία των Γραφείων της Ένωσης.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΑΡΘΡΟ 20

Βοηθά ή αναπληρώνει το γενικό Γραμματέα στα καθήκοντά του.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ
ΑΡΘΡΟ 21

Ο Ταμίας έχει την εποπτεία, επιμέλεια και ευθύνη των οικονομικών της Ένωσης, εισπράττει τις συνδρομές των μελών και κάθε άλλη εισφορά, τηρεί τα διαχειριστικά βιβλία, υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο τα έγγραφα της οικονομικής διαχείρισης, εισηγείται στο Δ.Σ. κάθε τρεις μήνες την έγκριση των δαπανών που έγιναν, αναλαμβάνει τις καταθέσεις της Ένωσης ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., ενεργεί καταθέσεις για λογαριασμό της Ένωσης και εισπράττει τις συνδρομές για τις τριτοβάθμιες οργανώσεις. Είναι υποχρεωμένος να καταθέτει σε Τράπεζα κάθε ποσό που θα καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. Κρατάει για τις άμεσες ανάγκες της Ένωσης στα χέρια του μέχρι εκατό ευρώ (€100). Τα υπόλοιπα κατατίθενται σε Τράπεζα ή σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο όνομα τριών μελών του Δ.Σ. – Προέδρου, Γραμματέα και Ταμία – κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οπότε μετά τη λήξη της και την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Δ.Σ. γίνεται και η μεταβίβαση των χρημάτων που υπάρχουν στα χέρια του Ταμία και των καταθέσεων.
Ανάληψη χρημάτων γίνεται από τον ταμία ή, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αυτού, από τα άλλα δύο μέλη, πάντοτε μετά από ειδική γραπτή εντολή των δύο εκ των τριών μελών, στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί το βιβλιάριο καταθέσεων, μετά από απόφαση του Δ.Σ. για ανάληψη χρηματικού ποσού.

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΑΡΘΡΟ 22

Η Εξελεγκτική Επιτροπή είναι 3μελής, με αντίστοιχα αναπληρωματικά μέλη.
          Εκλέγεται μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο και η θητεία της είναι 2ετής, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 §1.
          Με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της εκλέγεται Πρόεδρος και Γραμματέας.
          Έργο της είναι ο έλεγχος και η εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου. Συγκαλείται με ευθύνη του Προέδρου της τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και πριν από τη Γ.Σ.
          Συντάσσει έκθεση και την υποβάλλει στη Γενική Συνέλευση.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ – ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΝΩΣΗΣ – ΣΦΡΑΓΙΔΑ
ΑΡΘΡΟ 23

Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για την τροποποίηση του καταστατικού και τη διάλυση της Ένωσης.
Για την τροποποίηση του παρόντος καταστατικού και τη διάλυση της Ένωσης απαιτείται απαρτία των μισών (1/2) των ταμειακά εντάξει μελών και πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων αντιπροσώπων της Γενικής Συνέλευσης.
Σε περίπτωση διάλυσης η περιουσία της Ένωσης διατίθεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
ΑΡΘΡΟ 24

Η Ένωση έχει δική της κυκλική σφραγίδα που φέρει περιμετρικά την επωνυμία της «Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών των Σχολείων του Δήμου Χαλκίδας» και το έτος ίδρυσής της (2015).

ΑΡΘΡΟ 25

Κάθε τι που δεν προβλέπεται από το παρόν Καταστατικό, ρυθμίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα περί Σωματείων Νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα και τις διατάξεις του Ν. 1566/85, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα και το Ν 2621/98.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου